2019 m. vasario 4–8 d. studijų programos „Dietetika“ I kurso DT18 gr. studentės Dalia Lenkutienė, Rima Novikevičiūtė, Kastė Rutkauskaitė ir Saulė Šeriakovaitė atstovavo Vilniaus kolegijai Hagoje (Nyderlandai) vykusioje studentų tarptautinėje savaitėje ir simpoziume „Maisto painiava/sintezė: informacija apie maistą“ (angl. “Food ConFusion: Framing Food Facts“). Tarptautinę kūrybingumo ugdymo savaitę organizavo Artesis Plantijn taikomųjų mokslų universitetas Antverpene (Belgija) ir Hagos taikomųjų mokslų universitetas (Nyderlandai).
Tarptautinėje savaitėje taip pat dalyvavo studentai iš Didžiosios Britanijos, Olandijos, Belgijos, Danijos ir Graikijos aukštųjų mokyklų. Tarptautinės savaitės metu buvo pristatyta viena didžiausių šių dienų problemų – informacijos apie maistą iškraipymas bei neigiamas tokių faktų pateikimo poveikis žmonių maitinimuisi. Suskirstyti į darbo grupeles studentai buvo mokomi tikrinti maisto produktų etiketėse pateikiamus faktus, susipažino su marketingo subtilybėmis.
Pirmąją tarptautinės savaitės dieną studentai susipažino su programa, vyko studentų iš įvairių šalių prisistatymai ir aukštųjų mokyklų bei studijų programų pristatymai. Studentai dalyvavo paskaitoje, kaip mitai apie maistą yra verčiami maisto faktais, kaip juos atpažinti ir patikrinti. Po paskaitos studentai buvo suskirstyti į darbo grupes. Kiekvienai grupei buvo pateikti straipsniai, iš kurių studentai rinko svarbiausius faktus apie maistą, tikrino juos ir turėjo argumentuotai arba patvirtinti, arba paneigti.
Antroji diena prasidėjo paskaita, kaip, įrodinėjant faktus apie maistą, svarbu remtis keliais šaltiniais (pvz., mokslinių tyrimų rezultatais). Maisto faktai negali būti paremti tik vienu įrodymu. Todėl, norint tinkamai pagrįsti faktus apie maistą, reikia bent dviejų, trijų įrodymų (pvz., remtis keleto tyrimų rezultatais). Po paskaitos buvo pratęstas pateiktų straipsnių nagrinėjimas grupėse, studentai tikrino atskirus faktus, konsultavosi su ekspertais, rengė bendrą darbo grupės rezultatų apibendrinimą. Po pietų vyko studentų grupių darbo rezultatų pristatymas. Praktiškai visi pateiktuose straipsniuose pristatyti faktai buvo paneigti, nes maisto faktai nebuvo pagrįsti daugiau nei vienu įrodymu, o, ieškant informacijos apie faktus, buvo rasta daugiau mokslinių tyrimų rezultatų, kurie faktus neigė. Įvykus darbo grupių pristatymams, buvo sudarytos naujos darbo grupės. Vakare vyko filmo peržiūra apie vyrą, kuris reklamavo cigaretes. Filmas buvo vertingas pavyzdys sekantiems seminarams, kuomet vyko diskusijos apie reklamos gudrybes (kaip patraukliai pristatyti produktą).
Trečios dienos rytą studentai grupelėmis vyko į turgų, kuriame vaikščiojo su žemėlapiu ir specialiais talonėliais, kuriuos keitė į maisto produktus. Kiekvienai studentų grupei buvo duota užduotis turguje nusipirkti po vieną ingredientą, kurio dar nebuvo ragavę, patiekalui, kurį gamins vakarienei. Po pietų studentai klausėsi pristatymo apie marketingo ypatumus, po kurio vyko darbas grupėse, kuomet, pagal studentų grupei pateiktus teiginius, reikėjo sukurti patrauklias reklamas (pvz., „Imbierinė arbata su medumi padeda išvengti peršalimo“ arba „Teino vartojimas pašalina nerimą ir suteikia energijos“). Trečiadienio vakarą vyko patiekalų gaminimas ir degustacinė vakarienė. Balsavimo metu geriausiu vakaro patiekalu buvo išrinktas patiekalas „Madame – Jeanette nachos“, kurį, drauge su studentais iš kitų šalių, gamino Vilniaus kolegijos studentės Dalia Lenkutienė ir Rima Novikevičiūtė!
Ketvirtąją dieną vyko tarptautinės savaitės dalyvių diskusija/seminaras aktualiais kausimais: kodėl taip dažnai žmonės tiki nepatikrintais faktais apie maistą? Kokių priemonių turėtų imtis dietetikos profesionalai, kad užkirstų kelią plintantiems mitams apie maistą? Kokios priemonės, šviečiant visuomenę apie maistą ir maitinimąsi, yra efektyviausios?
Paskutinę tarptautinės savaitės dieną vyko simpoziumas, kuriame pranešimus apie maisto teisę, maisto produktų reklamą, visuomenės švietimo būdus skaitė lektoriai iš įvairių šalių. Simpoziumo metu kiekviena studentų grupė pristatė bendrą grupės darbą (sukurtą reklamą, pagrįstą moksliniais faktais), kurią vertino ekspertai. Tarptautinę savaitę vainikavo geriausių pristatymų apdovanojimai, visi konferencijos dalyviai gavo sertifikatus.
Nuoširdžiai dėkojame Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto vadovybei už suteiktą galimybę dalyvauti tarptautinėje savaitėje ir pasisemti neįkainojamos patirties ateities studijoms bei profesijai!
Studijų programos „Dietetika“
DT18 gr. studentės
Dalia, Rima, Kastė ir Saulė
Tarptautinės savaitės Hagoje akimirkos