2023 m. spalio 17–18 d. Vilniaus kolegijoje įvyko „EIT Food“ agromaisto sektoriaus „HACK AgriFood’23 Iššūkių laboratorija“, kurioje Vilniaus kolegijos studentai ir kiti inovatoriai sprendė aktualiausius agromaisto sektoriaus iššūkius.
Jau penkti metai „AgriFood Lithuania DIH“ inicijuoja įvairius hakatonus ir idėjų dirbtuves – klasteris ir skaitmeninių inovacijų centras buvo pirmasis Baltijos šalyse, surengęs tokio tipo agromaisto sektoriaus hakatoną. Organizacijos direktorė Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė džiaugiasi kasmet stebėdama augančią renginio kokybę, kurią šiemet atspindėjo itin didelis pagrindinių partnerių – Vilniaus kolegijos dėstytojų ir studentų – aktyvumas.

Arti 70 hakatono dalyvių ne tik pasiūlė sprendimų, lemiančių tvaresnę planetos ateitį, bet ir stiprino teorines tarpdisciplinines kompetencijas, lavino praktinius įgūdžius, bendradarbiavo su patyrusiais įvairių sričių mentoriais.

Džiaugiamės, kad Sveikatos priežiūros fakultetui renginyje šiemet atstovavo gausus būrys studijų programų „Biomedicininė diagnostika“, „Dietetika“, „Higieninė ir dekoratyvinė kosmetologija“, „Ergoterapija“ studentų bei vadovės – lektorės Rima Burneikaitė ir Aurelija Kūgytė.
Sveikiname nugalėtojus – iššūkių laboratorijos „HACK Agrifood Challenge Lab’23“ pagrindinio prizo (2000 Eur) laimėtojus – komandą „7-Up“ (vadovė – Rasa Miakinkovienė, studentai: Greta Česnavičiūtė (ATF), Ignas Valiukas (EIF), Ramunė Klumbytė Abromaitienė (SPF), Silvija Beatričė Veličkaitė (SPF), Gabrielė Matuzaitė (SPF), Emilija Derškaitė (SPF)), kuri sprendė šalutinių gamybos produktų panaudojimo iššūkį. Jų sukurtas prototipas – produktas iš kavos tirščių ir kiaušinių lukštų kovai su invaziniais šliužais.
Komanda „Minionai“ (vadovė – Laura Zaleckaitė, studentai: Linas Narmontas (ATF), Justė Ivanavičiūtė (MTF), Dominyka Jurkevičiūtė (SPF), Andrius Mikalauskas (SPF), Aleksandra Kasilovska (VVF), Gintarė Bendikaitė (EIF), Ieva Andruškevičiūtė (VVF)), kuriai skirta antroji prizinė vieta, sprendė anglies pėdsako atsekamumo maisto grandinėje iššūkį. Jų sukurtas prototipas – grybų panaudojimas sunkiai yrančioms atliekoms perdirbti.

Komandai „Fantastiškas šešetas“ (vadovė – Rasa Miakinkovienė, studentai: Bite Kotryna Sakalauskaitė (ATF), Nazar Bondarenko (EIF), Darja Safonova (SPF), Kamilė Rybelytė (SPF), Matas Šimėnas (VVF), Vilius Augustaitis (ATF)) atiteko garbinga prizinė trečioji vieta. Komanda sprendė šalutinių gamybos produktų panaudojimo iššūkį. Jų sukurtas prototipas – pomidorų išspaudų, kaip šalutinio maisto produkto, naudojimas pašarui.

Sveikiname visus dalyvius ir linkime sėkmės kuriant inovatyvias idėjas visuomenės gerovei.

Daugiau nuotraukų rasite VIKO SPF Facebook ir Instagram įraše.